Hormonalna kontracepcija – pilula

Hormonalne metode kontracepcije se zasnivaju na uticaju hormona na ženski menstrualni ciklus. Sve hormonalne metode kontracepcije su za sada predviđene za žene mada istraživanja u cilju nalaženja hormonalne kontracepcije za muškarca su već u završnim fazama. Hormonalne metode su pilule, flasteri i injekcije.

Pilula

Oralna kontraceptivna sredstva popularno nazvana pilule predstavljaju tablete koje sadrze sintetičke verzije ženskih polnih hormona -estrogena i progesterona. Postoji veliki broj različitih pilula ali sve one kada se imaju pravilno, utiču na menstrualni ciklus i verovatnoća oplodjenja je veoma mala. Današnje pilule imaju manje doze hormona nego ranije pilule i samim tim manje neželjenih efekata.

Vecina pilula dolaze u pakovanju od 21 tablete, koje se uzimaju svaki dan dok se ne potroši pakovanje, zatim sledi pauza od 7 dana, i onda se uzima novo pakovanje. Takodje postoje pakovanja koja sadrze 28 pilula (7 pilula su bez efekta) koje se piju svaki dan (bez pauze od 7 dana) cime se postiže bolji efekat jer teže dolazi do zaboravljanja da se uzme pilula.

Pravilno upotreba (prvo pročitajte uputstvo za vaše tablete – ovo je uputsvo za većinu pilula koje se nalaze na tržištu):

1. prva pilula se uzima prvog dana menstruacije

2. uzimajte po jednu pilulu u isto vreme svaki dan tokom 21 dana

3. napravite pauzu od 7 dana (tokom ovog perioda bi trebalo da se pojavi menstrualno krvarenje i vi ste zaštićeni i tokom ovog perioda)

4. osmog dana uzmite pilulu iz novog pakovanja čak iako vam menstruacija još traje

Pilule su veoma pouzdan i lak način kontracepcije sto ih čini veoma popularnim. Omogućavaju nesmetan seksualni odnos, periodi su manje bolni, smanjuju simptome premenstrualnog sindroma i nakon prestanka uzimanja brzo se vraća mogućnost oplođenja. Neželjeni efekti su blagi i često se mogu otkloniti prelaskom na drugi tip pilule. Oni uključuju glavobolju, osetljivost grudi, akne, nadutost stomaka, gubitak seksualne želje… Pilule ne pružaju zaštitu od seksualno prenosivih bolesti.

Više o tabletama možete pročitati KAKO ODABRATI ODGOVARAJUĆU KONTRACEPTIVNU PILULU?.

Copyright © 2017 JevelinTheme - Theme by Shufflehound

Call Now Button