Labioplastika – korekcija unutrašnjih usmina vagine

Šta je Labioplastika?

Labioplastika – redukcija unutrašnjih usmina je rutinska intervencija – estetska hirurška procedura za korekciju i zatezanje velikih ili neravnomerno postavljenih unutrašnjih usmina vagine. Labioplastika je veoma popularan operativni postupak kod nas i u svetu.

Zašto Labioplastika?

Uvećane usmine najčešće nisu samo estetska već i funkcionalna smetnja. Sve veći broj žena u svetu se odlučuje za operaciju labijalnog ulepšavanja , a razlozi su brojni:

  • neprijatni seksualni odnosi ili bol
  • nedostatak samopouzdanja tokom intimnog kontakta zbog veličine ili oblika malih usmina
  • smetnje prilikom obavljanja fizičkih ili sportskih aktivnosti
  • osećaj nelagodnosti prilikom nošenja uske odeće (kupaći kostimi, helanke, uske farmerke…)
  • poteškoće prilikom održavanja lične higijene
  • želja za lepšim estetskim izgledom vagine

Oblik, veličina i boja usmina značajno varira među ženama. Kod nekih žena, uvećane usmine su prirodno urođena karakteristika, dok kod drugih porođaj, starenje, kao i efekti gravitacije mogu da naruše lepotu ženskih genitalija, uključujući male usmine (labia minora).

Preoperativna priprema

Priprema obuhvata konsultaciju i pregled. Tokom konsultacije ćete razgovarati sa Vašim ginekologom koji će Vam odgovoriti na sva pitanja vezana za samu operaciju, rezultate koji možete očekivati, potrebno vreme oporavka i ostalo. Privatnost i diskrecija su sastavni deo naše prakse.
Potrebno je da se urade preoperativne analize koje može tražiti Vaš ginekolog ili anesteziolog. Iako je operacija moguća tokom trajanja menstrualnog krvarenja, savet je da se uradi u periodu kada ga nema.

Operacija

Labioplastika je relativno jednostavna procedura, koja se može izvršiti bilo pod lokalnom anestezijom ili u opštoj anesteziji. Vaš ginekolog će preporučiti najpogodniji postupak za Vas. Intervencija traje od 30 minuta do sat vremena.
labiaplasty-steps-figure-1

Posle operacije

Većina žena može nastaviti sa normalnim aktivnostima 5 dana nakon operacije. Preporučuje se da se najmanje 3 – 4 dana nakon operacije provedete odmarajući. Nakon toga, možete se postepeno vratiti svakodnevnim aktivnostima. Seksualna aktivnost se može nastaviti za 5-6 nedelja.
Svi saveti i puna podrška i briga dostupni su u postoperativnom periodu. Imaćete besplatne kontrolne preglede sa Vašim ginekologom u cilju praćenja napretka i oporavaka, kao i da vas posavetuje o tehnikama za smanjenje ožiljka i preparatima koji mogu da pomognu bržem zarastanju.
labiaplasty-steps-figure-4
Pročitajte više

Tokom prva dvadeset četiri sata nakon operacije, može Vam biti prilično neprijatno, ali se to rešava lekovima protiv bolova i hladnim oblogama koje smanju otok i upalu u ovim delikatnim oblastima.
U predelu usmina nalaziće se sitni resorptivni šavovi. Iako su resorptivni, neke resorptivne konce će možda biti potrebno pažljivo ukloniti oko 10 – 14 dana nakon operacije.
Nosićete mini-tampon oblast ostane čista i suva prvih nedelju dana.
Biće Vam prepisani antibiotici koje ćete uzimati najmanje nedelju dana nakon operacije.
Dve nedelje posle operacije, koristićete posebnu kremu koja pomaže zarastanju posle operacije.
Seksualna aktivnost se može nastaviti za 5-6 nedelja.
Prvih 7 – 10 dana nakon operacije preporučuje se da ne nosite farmerke, uske pantalone ili sličnu odeću.
Preporučuje se da se najmanje 3 – 4 dana nakon operacije provede odmarajući. Nakon toga, u toku naredne nedelje se možete postepeno vratiti svakodnevnim aktivnostima. Imajte na umu da postoje sitni šavovi u vrlo osetljivom predelu koje će zahtevati najmanje dve nedelje da dobro zarastu.
Svi saveti i puna podrška i briga dostupni su u postoperativnom periodu. Imaćete besplatne kontrolne preglede sa Vašim ginekologom u cilju praćenja napretka i oporavaka, kao i da vas posavetuje o tehnikama za smanjenje ožiljka i preparatima koji mogu da pomognu bržem zarastanju.

 
Komplikacije

Velika većina pacijenata nema nikakve komplikacije. Vaš ginekolog će Vam prilikom konsultacije ukazati na potencijalne komplikacije. Sva pitanja koja su Vam nejasna možete postaviti tokom konsultacije.

Pročitajte više

Informacije o mogućim rizicima i komplikacijama labioplastike služe da Vas informišu i ne bi trebalo da Vas uplaše jer su retke i blage. Međutim, pošto se ponekad javljaju potrebno je da budete upoznati sa njima.
Infekcija – ovo je retka komplikacija, uzimanje propisane antibiotske terapije obično sprečava bilo kakvu ozbiljnu infekciju. Međutim, blaga infekcija može da se javi i može da utiče na brzinu zarastanja. Ako se to desi, nekim malim delovima je potrebno više vremena da zarastu od drugih. U vagini se prirodno nalazi veliki broj mikroorganizama. Njihova životna sredina je poremećena nakon operacije, zbog čega je uzimanje antibiotika jako važno.
Krvarenje – Retko se može razviti mali ugrušak ili hematom. Ovo nije ozbiljno, ukoliko nije izuzetno veliki. To se veoma retko, gotovo nikada ne dešava. Ukoliko se to dogodi obavestite doktora da bi se uradio pregled i procenilo o čemu se radi.
Otok – Tkivo u ovoj oblasti je vrlo delikatno i mali otok se može održati i nekoliko nedelja. To nije neobično, otok će se vremenom smanjiti.
Asimetrija usmina – Iako se izuzetno vodi računa da se postigne potpuna simetrija, obe usmine mogu biti različite veličine pre operacije i samim tim može biti teško da budu savršeno simetrične nakon operacije. Tokom konsultacije popričajte sa doktorom da razumete šta možete da očekujete.
Moguća povreda nervnih zavšetaka mogu dovesti do povećane ili smanjene osetljivosti u predelu koji je operisan.
Opšti rizici hirurgije i anestezije – Hirurgija je vitalni deo moderne medicine pa ljudi često previde rizike operacije. Iako su ovi rizici mali, svaka osoba koja ima operaciju bi trebalo da bude upoznata sa rizicima.
Labioplastika se izvodi pod opštom intravenskom anestezijom, koja nosi nizak nivo rizika. Imajući u vidu da su žene koje se odlučuju za estetsku hirurgiju obično dobrog opšteg stanja, ovaj rizik je još manji.
Mentalni poremećaji i estetska hirurgija – Važno je da svi pacijenti koji traže da se podvrgnu estetskim operacijama imaju realna očekivanja i da se fokusiraju na poboljšanje nego savršenstvo.
Komplikacije ili manje zadovoljavajući rezultati su ponekad neizbežni, i možu zahtevati dodatne operacije i mogu biti veoma stresni. Iako mnoge pacijentkinje imaju psihološko poboljšanje kao rezultat estetske hirurgije, efekti na mentalno zdravlje se nikada ne može predvideti i mogu imati negativan uticaj na emotivnu stabilnost.

 

LABIOPLASTIKA – KOREKCIJA UNUTRAŠNJIH USMINA VAGINE Šta je Labioplastika? Labioplastika – redukcija unutrašnjih usmina je rutinska intervencija – estetska hirurška procedura za korekciju i zatezanje velikih ili neravnomerno postavljenih unutrašnjih usmina vagine. Labioplastika je veoma popularan operativni postupak kod nas i u svetu. Zašto Labioplastika? Uvećane usmine najčešće nisu samo estetska već i funkcionalna smetnja. Sve veći broj žena u svetu se odlučuje za operaciju labijalnog ulepšavanja , a razlozi su brojni: neprijatni seksualni odnosi ili bol nedostatak samopouzdanja tokom intimnog kontakta zbog veličine ili oblika malih usmina smetnje prilikom obavljanja fizičkih ili sportskih aktivnosti osećaj nelagodnosti prilikom nošenja uske odeće (kupaći kostimi, helanke, uske farmerke…) poteškoće prilikom održavanja lične higijene želja za lepšim estetskim izgledom vagine Oblik, veličina i boja usmina značajno varira među ženama. Kod nekih žena, uvećane usmine su prirodno urođena karakteristika, dok kod drugih porođaj, starenje, kao i efekti gravitacije mogu da naruše lepotu ženskih genitalija, uključujući male usmine (labia minora). Operacija Labioplastika je relativno jednostavna procedura, koja se može izvršiti bilo pod lokalnom anestezijom ili u opštoj anesteziji. Vaš ginekolog će preporučiti najpogodniji postupak za Vas. Intervencija traje od 30 minuta do sat vremena. Posle operacije Većina žena može nastaviti sa normalnim aktivnostima 5 dana nakon operacije. Preporučuje se da se najmanje 3 – 4 dana nakon operacije provedte odmarajući. Nakon toga, možete se postepeno vratiti svakodnevnim aktivnostima. Seksualna aktivnost se može nastaviti za 5-6 nedelja. #palmoticeva #labioplastika

A post shared by Ordinacija Palmotićeva (@palmoticeva) on

,
Call Now Button