Izbor metode lečenja zavisi od uzroka steriliteta, godišta partnera, duzine trajanja steriliteta i mnogih druih faktora. Ako se uzroci ne mogu otkloniti, žena može zatrudneti veštačkom oplodnjom.

Lečenje steriliteta kod muškarca

Opšti seksualni problemi: prerana ejakulacija ili impotencija moze se izlečiti lekovima ili konsultacijama sa stručnim licem.

Nedostatak sperme: u zavisnosti od uzroka moguće je izlečenje operacijom ili hormonalnom terapijom. Moguće je spemu uzeti direktno iz testisa i sa njom pokušati veštačku oplodnju.

Lečenje steriliteta kod žene

Stimulacija ovulacije lekovima: lekovi su glavni izbor lečenja za žene koje su nepolodne zbog poremećaja ovulacije. Ovi lekovi regulisu ili izazivaju ovulaciju. Ponasaju se kao prirodni hormoni i podstiču ovulaciju.

Operacija: u zavisnosti od uzroka steriliteta operacija je izbor lečenja steriliteta. Ako je u pitanju blokada ili neki drugi problem jajovoda obicno se operacijom problem može otkloniti.

Vantelesna oplodnja: takođe se naziva IVF (in vitro fertilization). Ova tehnika ukljucuje uzimanje jajne ćelije iz jajnika i oplodjenje te jajne ćelije spermatozoidima u petrijevoj šolji, ostavljanje u inkubatoru 3 do 5 dana i nakon toga vraćanje oplodjenje jajne ćelije u matericu. Ova tehnika se često koristi ako su oba jajovoda blokirana, kod endometrioze, indiopatskog steriliteta, poremećaja ovulacije koji ne deluju na lekove, muškog steriliteta itd. Ova metoda zahteva dnevne hormonalne injekcije i česte laboratoriske testove.

Intrauterina inseminacija: za razliku od vantelesne oplodnje ovde se sperma direktno postavlja u matericu u toku ovulacije kod žene. Koristi se u slučaju muskog steriliteta (mali broj spermatozoida ili slaba pokretljivost) a takodje i kod idiopatskog steriliteta. Sperma može biti od partnera ili od donora. Ovulacija kod žene se postiže uz pomoć lekova. Sterilitet prouzrokovan blokadom jajovoda ne može se lečiti ovom metodom.

Call Now Button