Abortus je medicinska procedura kojom se vrši prekid neželjene trudnoće.

Do kada je moguće uraditi prekid trudnoće?

Namerni prekid trudnoće je moguće uraditi do navršene 10. gestacione nedelje trudnoće na zahtev trudnice starije od 16 godina. Prekid trudnoće starije od deset nedelja može se izvršiti samo na osnovu medicinskih indikacija, moralno-pravnih razloga, kao i saznanja o mogućnosti rođenja deteta sa teškim telesnim ili duševnim nedostacima u specijalizovanoj klinici.

Mogu li posle abortusa ponovo ostati trudna?

Rani abortus ne povećava šanse za spontanim pobačajem, vanmateričnom trudnoćom ili sterilitetom u budućnosti, osim ukoliko ne dođe do infekcije što je retko. Mogućnost komplikacija nakon veštačkog prekida trudnoće do 10 nedelja vrlo je mala.

Kako se abortus izvodi?

Intervencija se izvodi u opštoj kratkotrajnoj anesteziji, u klinici se ostaje oko sat vremena. U Ginekološkoj ordinaciji Palmotićeva prekid trudnoće se radi vakuum aspiracijom Karmanovim kanilama (tankim savitljivim plastičnim kanilama) Vakuum aspiracija Karmanovim kanilama je najsigurnija metoda hirurškog prekida trudnoće. Sama procedura traje oko 10 minuta. Već sutradan se možete vratiti svojim normalnim svakodnevnim aktivnostima. Nakon 2 nedelje se dolazi na besplatnu redovnu kontrolu.

Šta je potrebno od analiza?

Potrebno je prvo uraditi ultrazvučni pregled kako bi se ustanovila materična trudnoća i odredila starost trudnoće. Potrebno je doneti krvnu grupu i Rh faktor. Druge analize obično nisu potrebne ukoliko ih doktor/klinika sam ne zatraži.

Da li partner ili roditelji moraju da znaju?

Ne, oni ne moraju da znaju (ukoliko trudnica ima više od 16 godina). Prema važećem Zakonu o postupku prekida trudnoće, abortus se u Srbiji dozvoljava isključivo na zahtev trudne žene. U slučaju da je trudnica mlađa od 16 godina potrebna je pismena saglasnost roditelja. Klinika u kojoj se radi prekid trudnoće obavezna je da čuva poverljivost podataka.

Ukoliko imate bilo kakvih pitanja slobodno nas pitajte – KONTAKT

 

4.2/5 - (453 votes)
Call Now Button